ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK

Home > Bon Appetit > Gastronomics

GASTRONOMICS

ΜONOLITH: OBJECT OF DESIRE

25.4.2016

Η πιο εξελιγμένη συσκευή ψησίματος σήμερα είναι βασισμένη σε μια μακραίωνη παράδοση. Το Monolith, που βρίσκεται σε κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, λειτουργεί ταυτόχρονα ως bbq, grill, slow cooker, ξυλόφουρνος, πέτρινος φούρνος, καπνιστήριο και ψησταριά.

Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος εξελιγμένου κεραμικού grill, όπως τα πήλινα σκεύη που λειτουργούσαν ως μικροί φούρνοι σε αρχαίους πολιτισμούς. Στο ίδιο μηχάνημα θα μπορούσε κανείς να ψήσει ιδανικά ένα premium κομμάτι κρέατος, να φουρνίσει το ψωμί του, να ψήσει πίτσα ή πίτες και να σιγομαγειρέψει φαγητά γάστρας ή να καπνίσει τα ψάρια του. «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εξελιγμένο ξυλόφουρνο και καπνιστήριο μαζί», λέει ο Δημήτρης Δημητριάδης, σεφ του εστιατορίου Artisanal, που έχει χειριστεί το μηχάνημα. «Μπορεί κανείς να αργοψήσει από κομμάτια κρεάτος που χρειάζονται αρκετή ώρα, όπως π.χ μια χοιρινή κοιλιά, έως και… πίτες ή να μαγειρέψει και φαγητά στη γάστρα, π.χ μια ρεβιθάδα».

Η σημαντική διαφοροποίηση από οποιοδήποτε άλλο grill είναι πως σε αυτό μπορεί κανείς να ρυθμίσει μικρομετρικά τη θερμοκρασία της ακτινοβολίας των καρβούνων από τους 60°C έως τους 800°C, ενώ η πολύ μικρή ροή του αέρα μέσα από αυτό συγκρατεί τη μέγιστη υγρασία σε οτιδήποτε ψήνεται, χωρίς δηλαδή να «στεγνώνουν» τα φαγητά στο μαγείρεμα. Το Monolith εκτιμάται ότι ψήνει σε 40% λιγότερο χρόνο, λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε τροχήλατη βάση για την μεταφορά του.

—Metropolitan Foods, Aγ. Γεωργίου 4, Ταύρος, τηλ. 210-3466500.

Μonolith: Object of desire
Κείμενο: Μαρία Παπαδοπούλου

Η πιο εξελιγμένη συσκευή ψησίματος σήμερα είναι βασισμένη σε μια μακραίωνη παράδοση. Το Monolith, που βρίσκεται σε κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, λειτουργεί ταυτόχρονα ως bbq, grill, slow cooker, ξυλόφουρνος, πέτρινος φούρνος, καπνιστήριο και ψησταριά.

Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος εξελιγμένου κεραμικού grill, όπως τα πήλινα σκεύη που λειτουργούσαν ως μικροί φούρνοι σε αρχαίους πολιτισμούς. Στο ίδιο μηχάνημα θα μπορούσε κανείς να ψήσει ιδανικά ένα premium κομμάτι κρέατος, να φουρνίσει το ψωμί του, να ψήσει πίτσα ή πίτες και να σιγομαγειρέψει φαγητά γάστρας ή να καπνίσει τα ψάρια του. «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εξελιγμένο ξυλόφουρνο και καπνιστήριο μαζί», λέει ο Δημήτρης Δημητριάδης, σεφ του εστιατορίου Artisanal, που έχει χειριστεί το μηχάνημα. «Μπορεί κανείς να αργοψήσει από κομμάτια κρεάτος που χρειάζονται αρκετή ώρα, όπως π.χ μια χοιρινή κοιλιά, έως και… πίτες ή να μαγειρέψει και φαγητά στη γάστρα, π.χ μια ρεβιθάδα».

Η σημαντική διαφοροποίηση από οποιοδήποτε άλλο grill είναι πως σε αυτό μπορεί κανείς να ρυθμίσει μικρομετρικά τη θερμοκρασία της ακτινοβολίας των καρβούνων από τους 60°C έως τους 800°C, ενώ η πολύ μικρή ροή του αέρα μέσα από αυτό συγκρατεί τη μέγιστη υγρασία σε οτιδήποτε ψήνεται, χωρίς δηλαδή να «στεγνώνουν» τα φαγητά στο μαγείρεμα. Το Monolith εκτιμάται ότι ψήνει σε 40% λιγότερο χρόνο, λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε τροχήλατη βάση για την μεταφορά του.

—Metropolitan Foods, Aγ. Γεωργίου 4, Ταύρος, τηλ. 210-3466500.

  • Μonolith: Object of desire
  • Μonolith: Object of desire
  • Μonolith: Object of desire
  • Μonolith: Object of desire