ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK

Home > Bon Appetit > Gastronomics

GASTRONOMICS

ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ: ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΑΠ' ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ

3.5.2017

Ξαφνικές επισκέψεις, cocktail parties, χαλαρά καλέσματα, πίεση χρόνου. Ποιος θέλει να παιδεύεται όταν μπορεί να απολαύσει ποιοτική γαστρονομία στο σπίτι του, αφιερώνοντας απλά λίγα λεπτά; Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης.

ΕYκολα, πρωτOτυπα, στη μέση του τραπεζιού, και ωραία κρασιά ή εύκολα κοκτέιλ (gin tonic, Campari tonic) δημιουργούν πιο παρεΐστικη διάθεση από ό,τι ένα επίσημο δείπνο. Τα περισσότερα ετοιμάζονται από πριν και έτσι μπορείτε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, που είναι πιο διασκεδαστικό από το να σοτάρετε ψάρια ή να γυρίζετε το ψητό.

Όταν έρχονται οι καλεσμένοι και όσο ακόμη περιφέρονται πίνοντας το πρώτο ποτό, δώστε τους την ευκαιρία να το συνοδεύσουν με κεράσματα. Περιέργως αυτά τα ευχαριστιούνται περισσότερο! Το αυγοτάραχο του Στέφου (Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen) κόβεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύει μαγικά ένα παλαιωμένο τσίπουρο (όπως το Dark Cave του Τσιλιλή) ή ένα ήπιο malt, όχι ιδιαίτερα καπνιστό. Με το malt θα δοκίμαζα και άλειμμα σολομού (Γεροντίδης, Παντοπωλείο Μεσογειακής) αλειμμένο σε λευκή μπαγκέτα. Με το τσίπουρο πάλι μπορείτε να συνοδεύσετε και τα καπνιστά σαλιγκάρια του Στέφου (υπέροχα) όπως και τις γεμιστές πικάντικες κόκκινες πιπεριές (Ναομίδης, Πανδαισία), το ντιπ μελιτζανοπιπεριά (Rizes, Αύρα) ή τη σαλάτα αγκινάρα με πράσο Αρκαδίας αλειμμένη στο ψωμί (Αύρα) και τα μανιτάρια πλευρώτους ψητά καπνιστά (Αύρα, οσαύτως). Όλα παίζουν τέλεια και σε μπουφέ. Και τίποτα από αυτά να μην έχετε, επιβάλλονται καλής ποιότητας ξηροί καρποί, φρεσκοκαβουρντισμένοι.

Βάλτε τη μους σολομού με άνηθο με ζελέ από αρωματικά ( Πανδαισία) στο τραπέζι και κερδίστε τις εντυπώσεις. Όπως και τα ψημένα στον φούρνο παστουρμαδοπιτάκια του Μιράν (όλοι τρελαίνονται). Φτιάξτε μια μεγάλη σαλάτα με πράσινα λαχανικά με μπαλσάμικο Δίρφυς με μαύρη τρούφα και πετιμέζι (Παντοπωλείο Μεσογειακής) και γίνεται σούπερ.

Δύο πλατό ακόμη και κλείσαμε! Το πιάτο με αλλαντικά θα περιέχει καβουρμά και σαλάμι –και τα δύο βουβαλίσια (Τσολακίδης, Αύρα)–, χοιρομέρι ψημένο στα κάρβουνα με δεντρολίβανο (Sarry, Πανδαισία) και γιατί όχι, και χαμόν.

Για το πλατό των τυριών προμηθευτείτε μια γκάμα γαλλικών από το Provence. Reblochon, μπρι, ροκφόρ, καμαμπέρ και προσθέστε μερικά ελληνικά (βολάκι Άνδρου, αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Τήνου, Σαν Μιχάλη από τη Σύρο). Δίπλα στα πλατό μπαίνουν ψωμιά με ξηρούς καρπούς, καρύδια, φουντούκια, σειρά τσάτνι και μέλια. Τί άλλο θέλετε;

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΟΙΜΑ

Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας: Χωρίς κιμά και με αναλυτικές οδηγίες ψησίματος. Έχει και πίτες. Η πρασόπιτα με ωραιότατο φύλλο (1).

Πίτσα, Dr. Oetker: Τη Ristorante με λεπτή ζύμη. Στα σούπερ μάρκετ.

Κολοκυθολούλουδα με φέτα και δυόσμο, Οικογένεια Μαστορακάκη: Εξαιρετικής ποιότητας μεζές που θα κάνει ευτυχισμένους τους συνδαιτυμόνες σας (αν προλάβουν!) (1).

Μουσακάς, παπουτσάκια, σπανακόπιτα, Νινέλη: Μοιάζουν με αυτά από καλά μαγέρικα. Η σπανακόπιτα μούρλια (2).

Μπιφτέκι και κεμπάπ, Μπόρας: Απόψυξη από την προηγούμενη και 4-5 λεπτά στο τηγάνι. Σούπερ! (3).

Καλιτσούνια, Οικογένεια Λαμπάκη: Εξαιρετικά καλιτσούνια με μυζήθρα, αλλά και χορτοπιτάκια. ergastiri.gr

Μπιφτέκια σολομού, Αδελφοί Σιμώνη: Χωρίς συντηρητικά, 4 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι και δυο γουλιές malt, για μαγικό δείπνο (3).

Πιπερόπιτα, Καπουράνης:  Με χειροποίητο φύλλο από το Πήλιο. Η γλύκα της πιπεριάς ισορροπεί υπέροχα με το τυρί (4).

Πουρές με βασιλομανίταρο, Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων: Προσθέτεις μόνο γάλα και βούτυρο. Όσο πιο πολύ βούτυρο τόσο πιο καλά. meteoramuseum.gr/shop/

Χορτόπιτα. Παμφόρος Γαία: Βιολογικό σπανάκι, λεπτό φύλλο, 45' στον φούρνο. pamforos.com

Περάστε στο επιδόρπιο
Την ώρα των γλυκών μπορείτε να ψήσετε μπουγάτσες, να σερβίρετε λουκούμια Citrus (Παντοπωλείο Μεσογειακής) ή να παραγγείλετε εκλεράκια και μίνι μιλφέιγ (Ανεμώνη).

Διευθύνσεις
(1) Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 210-3628738, (2) Νινέλη, Γράμμου 29, Αργυρούπολη, 210-9936417, (3) Πανδαισία, Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, 210-6017731, (4) Αύρα, Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, 210-9325853, Provence, Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, 210-8981435.

Photo: Michael Crichton+Leigh Macmillan, © Visual FeasΤ:  Contemporary Food Staging and Photography (Εκδ. Gestalten). Photo: © Visual FeasΤ:  Contemporary Food Staging and Photography (ΕΚΔ. Gestalten)
Σελφ σέρβις: Τρώγοντας απ' τα έτοιμα
Κείμενο: Ντένη Καλλιβωκά

Ξαφνικές επισκέψεις, cocktail parties, χαλαρά καλέσματα, πίεση χρόνου. Ποιος θέλει να παιδεύεται όταν μπορεί να απολαύσει ποιοτική γαστρονομία στο σπίτι του, αφιερώνοντας απλά λίγα λεπτά; Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης.

ΕYκολα, πρωτOτυπα, στη μέση του τραπεζιού, και ωραία κρασιά ή εύκολα κοκτέιλ (gin tonic, Campari tonic) δημιουργούν πιο παρεΐστικη διάθεση από ό,τι ένα επίσημο δείπνο. Τα περισσότερα ετοιμάζονται από πριν και έτσι μπορείτε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, που είναι πιο διασκεδαστικό από το να σοτάρετε ψάρια ή να γυρίζετε το ψητό.

Όταν έρχονται οι καλεσμένοι και όσο ακόμη περιφέρονται πίνοντας το πρώτο ποτό, δώστε τους την ευκαιρία να το συνοδεύσουν με κεράσματα. Περιέργως αυτά τα ευχαριστιούνται περισσότερο! Το αυγοτάραχο του Στέφου (Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen) κόβεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύει μαγικά ένα παλαιωμένο τσίπουρο (όπως το Dark Cave του Τσιλιλή) ή ένα ήπιο malt, όχι ιδιαίτερα καπνιστό. Με το malt θα δοκίμαζα και άλειμμα σολομού (Γεροντίδης, Παντοπωλείο Μεσογειακής) αλειμμένο σε λευκή μπαγκέτα. Με το τσίπουρο πάλι μπορείτε να συνοδεύσετε και τα καπνιστά σαλιγκάρια του Στέφου (υπέροχα) όπως και τις γεμιστές πικάντικες κόκκινες πιπεριές (Ναομίδης, Πανδαισία), το ντιπ μελιτζανοπιπεριά (Rizes, Αύρα) ή τη σαλάτα αγκινάρα με πράσο Αρκαδίας αλειμμένη στο ψωμί (Αύρα) και τα μανιτάρια πλευρώτους ψητά καπνιστά (Αύρα, οσαύτως). Όλα παίζουν τέλεια και σε μπουφέ. Και τίποτα από αυτά να μην έχετε, επιβάλλονται καλής ποιότητας ξηροί καρποί, φρεσκοκαβουρντισμένοι.

Βάλτε τη μους σολομού με άνηθο με ζελέ από αρωματικά ( Πανδαισία) στο τραπέζι και κερδίστε τις εντυπώσεις. Όπως και τα ψημένα στον φούρνο παστουρμαδοπιτάκια του Μιράν (όλοι τρελαίνονται). Φτιάξτε μια μεγάλη σαλάτα με πράσινα λαχανικά με μπαλσάμικο Δίρφυς με μαύρη τρούφα και πετιμέζι (Παντοπωλείο Μεσογειακής) και γίνεται σούπερ.

Δύο πλατό ακόμη και κλείσαμε! Το πιάτο με αλλαντικά θα περιέχει καβουρμά και σαλάμι –και τα δύο βουβαλίσια (Τσολακίδης, Αύρα)–, χοιρομέρι ψημένο στα κάρβουνα με δεντρολίβανο (Sarry, Πανδαισία) και γιατί όχι, και χαμόν.

Για το πλατό των τυριών προμηθευτείτε μια γκάμα γαλλικών από το Provence. Reblochon, μπρι, ροκφόρ, καμαμπέρ και προσθέστε μερικά ελληνικά (βολάκι Άνδρου, αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Τήνου, Σαν Μιχάλη από τη Σύρο). Δίπλα στα πλατό μπαίνουν ψωμιά με ξηρούς καρπούς, καρύδια, φουντούκια, σειρά τσάτνι και μέλια. Τί άλλο θέλετε;

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΟΙΜΑ

Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας: Χωρίς κιμά και με αναλυτικές οδηγίες ψησίματος. Έχει και πίτες. Η πρασόπιτα με ωραιότατο φύλλο (1).

Πίτσα, Dr. Oetker: Τη Ristorante με λεπτή ζύμη. Στα σούπερ μάρκετ.

Κολοκυθολούλουδα με φέτα και δυόσμο, Οικογένεια Μαστορακάκη: Εξαιρετικής ποιότητας μεζές που θα κάνει ευτυχισμένους τους συνδαιτυμόνες σας (αν προλάβουν!) (1).

Μουσακάς, παπουτσάκια, σπανακόπιτα, Νινέλη: Μοιάζουν με αυτά από καλά μαγέρικα. Η σπανακόπιτα μούρλια (2).

Μπιφτέκι και κεμπάπ, Μπόρας: Απόψυξη από την προηγούμενη και 4-5 λεπτά στο τηγάνι. Σούπερ! (3).

Καλιτσούνια, Οικογένεια Λαμπάκη: Εξαιρετικά καλιτσούνια με μυζήθρα, αλλά και χορτοπιτάκια. ergastiri.gr

Μπιφτέκια σολομού, Αδελφοί Σιμώνη: Χωρίς συντηρητικά, 4 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι και δυο γουλιές malt, για μαγικό δείπνο (3).

Πιπερόπιτα, Καπουράνης:  Με χειροποίητο φύλλο από το Πήλιο. Η γλύκα της πιπεριάς ισορροπεί υπέροχα με το τυρί (4).

Πουρές με βασιλομανίταρο, Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων: Προσθέτεις μόνο γάλα και βούτυρο. Όσο πιο πολύ βούτυρο τόσο πιο καλά. meteoramuseum.gr/shop/

Χορτόπιτα. Παμφόρος Γαία: Βιολογικό σπανάκι, λεπτό φύλλο, 45' στον φούρνο. pamforos.com

Περάστε στο επιδόρπιο
Την ώρα των γλυκών μπορείτε να ψήσετε μπουγάτσες, να σερβίρετε λουκούμια Citrus (Παντοπωλείο Μεσογειακής) ή να παραγγείλετε εκλεράκια και μίνι μιλφέιγ (Ανεμώνη).

Διευθύνσεις
(1) Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 210-3628738, (2) Νινέλη, Γράμμου 29, Αργυρούπολη, 210-9936417, (3) Πανδαισία, Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, 210-6017731, (4) Αύρα, Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, 210-9325853, Provence, Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, 210-8981435.

Photo: Michael Crichton+Leigh Macmillan, © Visual FeasΤ:  Contemporary Food Staging and Photography (Εκδ. Gestalten). Photo: © Visual FeasΤ:  Contemporary Food Staging and Photography (ΕΚΔ. Gestalten)
  • <p>Ready to cook, το λαχταριστο still life του φωτογράφου Michael Crichton.</p>

    Ready to cook, το λαχταριστο still life του φωτογράφου Michael Crichton.

  • Σελφ σέρβις: Τρώγοντας απ' τα έτοιμα

      FACEBOOK